Recente studies laten zien dat sommige mensen een grotere genetische aanleg hebben voor het verstorende effect van blauw licht in de avonduren dan anderen. De verschillen zijn groot, sommige zijn hier 20 tot 50 keer gevoeliger voor dan anderen. Deze personen, waaronder veel pubers en avondmensen, hebben een grotere kans op het zogenaamde vertraagde slaapfase syndroom (DSPS) en suboptimale slaap. Hier is genetisch bewijs voor gevonden. Lees hier meer over op de blog van Somnoblue.
Paper: Geen zomertijd, geen wintertijd, maar gezondtijd!
De discussie over het afschaffen van de zomer- of wintertijd is enkele jaren geleden losgebarsten. Sommige mensen zouden het liefst de zomertijd permanent aanhouden, anderen weer de wintertijd. Het Europees Parlement vindt dat de landen individueel in 2021 een keuze moeten maken voor zomer- of wintertijd. (meer…)
RTL Nieuws blundert met artikel over winterdepressie
RTL Nieuws heeft vandaag aandacht besteed aan winterdepressie door middel van dit artikel. Helaas bevat het artikel een grove fout. Lichttherapie draagt niet bij aan de aanmaak van het hormoon melatonine – zoals het artikel stelt – maar remt dit juist af. Dit is dus precies het tegenovergestelde. (meer…)
Permanente zomer- of wintertijd of toch de Engelse tijd?
Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. EU-lidstaten mogen zelf bepalen of ze kiezen voor een permanente zomer- of wintertijd.
Wetenschapper dr. Marijke Gordijn, verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen en initiatiefnemer van Chrono @ work, pleit voor het invoeren van de Engelse tijd. Samen met de Universiteit van Nederland nam ze een filmpje op.