De discussie over het afschaffen van de zomer- of wintertijd is enkele jaren geleden losgebarsten. Sommige mensen zouden het liefst de zomertijd permanent aanhouden, anderen weer de wintertijd. Het Europees Parlement vindt dat de landen individueel in 2021 een keuze moeten maken voor zomer- of wintertijd. (meer…)

RTL Nieuws heeft vandaag aandacht besteed aan winterdepressie door middel van dit artikel. Helaas bevat het artikel een grove fout. Lichttherapie draagt niet bij aan de aanmaak van het hormoon melatonine – zoals het artikel stelt – maar remt dit juist af. Dit is dus precies het tegenovergestelde. (meer…)

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. EU-lidstaten mogen zelf bepalen of ze kiezen voor een permanente zomer- of wintertijd.

Wetenschapper dr. Marijke Gordijn, verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen en initiatiefnemer van Chrono @ work, pleit voor het invoeren van de Engelse tijd. Samen met de Universiteit van Nederland nam ze een filmpje op.

 

Verkeerd licht is net zo ongezond als slecht eten. Als je te weinig licht krijgt, word je ziek. Denk bijvoorbeeld aan de winterdepressie. Dit stelt lichtonderzoeker Karl Ryberg in een artikel in Metro. Volgens hem kun je ook te weinig licht binnenkrijgen. ‘Light starvation’, noemt Ryberg dat. „Daar worden mensen dom en moe van. Ze proberen zichzelf wakker te houden met koffie en alcohol.”

Lees het hele artikel hier.