Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. EU-lidstaten mogen zelf bepalen of ze kiezen voor een permanente zomer- of wintertijd.

Wetenschapper Dr. Marijke Gordijn, verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen en initiatiefnemer van Chrono @ work, pleit voor het invoeren van de Engelse tijd. Samen met de Universiteit van Nederland nam ze een filmpje op.

Verkeerd licht is net zo ongezond als slecht eten. Als je te weinig licht krijgt, word je ziek. Denk bijvoorbeeld aan de winterdepressie. Dit stelt lichtonderzoeker Karl Ryberg in een artikel in Metro. Volgens hem kun je ook te weinig licht binnenkrijgen. ‘Light starvation’, noemt Ryberg dat. „Daar worden mensen dom en moe van. Ze proberen zichzelf wakker te houden met koffie en alcohol.”

Lees het hele artikel hier.

Moeten we de zomer- of wintertijd aanhouden? Deze vraag houdt politici en Europeanen bezig. Het aanhouden van een permanente zomertijd lijkt prettig maar is onwenselijk en levert vooral problemen op. Arjen Lubach geeft duidelijk uitleg over waarom het belangrijk is om de wintertijd als vaste tijd aan te houden. (meer…)

NU.nl heeft afgelopen vrijdag aandacht besteed aan de herfstdip/winterdepressie. Het artikel is gebaseerd op interviews met dr. Ybe Meesters van de winterdepressiepoli van het UMC in Groningen en Selwyn Donia, initiatiefnemer van dit platform.