Lichttherapie is de voorkeursbehandeling voor het behandelen winterdepressie, maar binnen de wetenschap leeft steeds meer het idee dat lichttherapie ook bij andere aandoeningen kan helpen. Biomedisch wetenschapper Babette Bais onderzoekt vanuit het Erasmus MC of lichttherapie ook kan helpen bij vrouwen met een zwangerschapsdepressie (prenatale depressie). Deze vorm van depressie komt bij zo’n 5 tot 10% van de vrouwen voor. Het heeft negatieve gevolgen voor de vrouw en voor de baby die later ook grotere kans heeft op angst- en stemmingsproblemen.

Momenteel zijn er niet veel goed onderzochte mogelijkheden om depressieve klachten te behandelen tijdens de zwangerschap. Wat er aan bijdraagt dat artsen in dat geval antidepressiva voorschrijven. Onduidelijk is het of dit gevolgen kan hebben voor het (ongeboren) kind. Daarom is het belangrijk dat er andere therapieën worden onderzocht. Door middel van de ‘Bright up!’ studie bestudeert Bais de effecten van lichttherapie bij zwangerschapsdepressie.

De studie
Vrouwen die deelnemen aan de studie worden via loting in twee verschillende groepen ingedeeld. In deze twee groepen worden er verschillende soorten licht getest, elk met een eigen kleur en intensiteit. Door deze met elkaar te vergelijken, willen we kijken welke effectiever is om depressieve klachten te verlichten tijdens de zwangerschap. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van ZonMw en Philips.

Ben je zwanger (t/m 32 weken zwangerschap) en wil je meedoen aan het onderzoek of meer weten? Bekijk dan de website van de ‘Bright up!’ studie.

Erasmus MC doet onderzoek naar effecten lichttherapie bij zwangerschapsdepressie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *