Hoewel lichttherapie een bewezen effectieve manier is om winterdepressie te bestrijden kan het gepaard gaan met bijwerkingen. In deze blog deel ik de meest voorkomende bijwerkingen en wat je eraan kunt doen.

Hoofdpijn
Sommige mensen krijgen de eerste dagen last van hoofdpijn en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. Als dit niet het geval is is het verstandig om de duur van de sessie te verkorten of de afstand van de lamp tot de ogen te vergroten.

Droge huid
Lichttherapie kan soms leiden tot een droge schrale huid. Ook melden sommige mensen een geïrriteerde (rode) huid. Omdat lichttherapielampen geen UV afgeven hoeft er geen angst te zijn voor verbranding. De huid kan hooguit geïrriteerd raken.

Slaapproblemen
Heel zelden hebben mensen last van slapeloosheid of slaapverstoringen. Meestal is dit de eerste dag of de eerste twee a drie dagen. De slaapproblemen verdwijnen vanzelf. Is dit na een paar dagen niet het geval verkort dan de sessieduur.

Zenuwachtig/geagiteerd gevoel
Regelmatig rapporteren mensen dat ze zich wat zenuwachtig of geagiteerd voelen na een sessie. Meestal neemt dit af door de sessieduur te verkorten of door de lamp verder weg te plaatsen. Als het lichaam gewend is aan de lichttherapie kan de sessieduur worden uitgebreid en kan de lamp dichterbij geplaatst worden.

Manie
Mensen die bipolair zijn (manische depressie) dienen zich bewust te zijn van het feit dat lichttherapie een manie kan uitlokken. Het beste is de lichttherapie onder begeleiding te doen of op te bouwen middels korte sessies.

Droge ogen
Sommige mensen rapporteren dat ze droge ogen krijgen van lichttherapie. Het helpt om niet in de lichtbron te kijken (zeker niet als de lichttherapielamp blauw licht afgeeft of gemaakt is van LED lampjes). De meeste mensen moeten een paar dagen wennen.

Tip
Over het algemeen geldt: begin altijd met korte sessies van ongeveer tien minuten aan het einde van de zomer en bouw de duur gedurende twee a drie weken op tot 30-45 minuten.

Bijwerkingen van lichttherapie

Eén gedachte over “Bijwerkingen van lichttherapie

  • 28/01/2020 om 09:33
    Permalink

    Ik heb ook lichttherapie gevolgd om mijn winterdepressie te lijf te gaan. Ik heb er baat bij. Oorspronkelijk waren met name januari en februari maanden die ik het liefst wilde overslaan. Van bijverschijnselen zoals een geagiteerd gevoel had ik geen last. Wel werd mijn huid schraal, maar dat behandel ik effectief met olijfolie.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *